PREZENTARE PROIECT


          Proiectul “Dezvoltarea structurilor de dialog social în sectorul educaţiei” are ca inițiator și promotor Confederația Sindicatelor Democratice din România, în parteneriat cu Landsorganisasjonen i Norge - Confederația Norvegiană a Sindicatelor (LO Norway), Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Skolenes Lansforbund - Federația Lucrătorilor din Școli (SL Norvegia) și este finanțat prin Programul Norvegian de Cooperare pentru România.
          Prin acest proiect ne propunem să încurajăm funcţionarea dialogului social privind sănătatea şi securitatea la locul de muncă în sectorul educațional, pornind de la ideea de a stimula activitatea Comitetului de Sănătate şi Securitate în Muncă din şcoală.
          Aceste Comitete există în şcolile din România, dar membrii lor - cadre didactice - au nevoie de formare profesională continuă în domeniul protecţiei muncii. Astfel, vom instrui 400 de membri ai Comitetului de Sănătate şi Securitate în Muncă (CSSM) din 200 de şcoli. Vom avea activităţi de conştientizare şi reţele de informare între partenerii sociali pentru promovarea şi înţelegerea beneficiilor muncii decente şi a condiţiilor de sănătate şi securitate în muncă şi protecţie socială.
          De asemenea, aproximativ 3000 de copii din 200 de şcoli şi părinţii acestora vor beneficia de o activitate mai bună a CSSM şi de o implementare corectă a măsurilor de siguranţă. Totodată, vom dezvolta, în cadrul proiectului, o pagină web, unde vor fi încărcate informaţii privind munca decentă, dialogul social, sănătatea şi securitatea muncii.
          Proiectul are două componente de bază: consolidarea capacitatii pentru dezvoltarea CSSM în şcoli şi activităţi de conştientizare pentru informarea, diseminarea şi promovarea conceptelor de muncă decentă, sănătate şi securitate a muncii.
          Membrii de sindicat vor fi instruiţi cu privire la problemele legate de condiţiile decente de la locul de muncă, prin consolidarea conceptelor privind sănătatea şi securitatea muncii şi metode specifice pentru a le asigura în şcoli. Vor fi specializaţi 16 formatori în educaţia adulţilor (2 din fiecare regiune de dezvoltare, corespunzător fiecărui centru regional) cu privire la sănătatea şi securitatea muncii, utilizând experienţa partenerilor norvegieni (prin 4 module de formare şi evaluarea finală). 400 de profesori - membri de sindicat, directori de școală/inspectori școlari, membri ai CSSM din școală, organizați în grupuri de câte 25 de cursanţi, vor fi pregătiţi, printr-un program de formare continuă, care va avea 69 de ore de curs în 4 module de formare, 15 ore de practică în şcoli şi o evaluare finală pentru certificare. Cursurile vor fi susţinute în cadrul Centrului Naţional de Formare al F.S.L.I. şi în cele 8 Centre regionale de formare.
          În ceea ce priveşte activităţile de conştientizare pentru informarea, diseminarea şi promovarea conceptelor de muncă decentă, sănătatea şi securitatea muncii, vor avea loc, printre altele, două sesiuni de diseminare privind sănătatea şi securitatea muncii în şcoli unde vor participa 640 de membri ai grupului ţintă (o zi în fiecare regiune cu câte 40 de participanţi).
          Centrele regionale vor rămâne active şi vor iniţia alte cursuri privind sănătatea şi securitatea muncii, materialele informative distribuite în timpul proiectului şi în sesiuni de diseminare, conferinţe şi pe pagina de web vor contribui la dezoltarea şi implementarea unui sistem de sănătate şi securitate în muncă şi a dialogului social.
          Proiectul va avea impact major asupra aptitudinilor profesorilor în promovarea dialogului social, va sprijini, prin resurse umane instruite, politicile şi stategiile adaptate în sistemul educațional, va dezvolta aptitudinile şi mentalităţile orientate spre dialog, informare, comunicare şi participarea în procesul decizional, care pot fi utlilizate ulterior şi de către alte organizaţii din sistemul educaţional.





  • PREZENTARE PROIECT